Brie brûlée met vijgen compote
Heerlijk voorgerecht voor het kerstmenu..(of tijdens elke andere gelegenheid)
brûlée is het franse woord voor gekarameliseerd laagje. Veelal bekend van het knapperige suiker laagje op de Creme brûlée. Door bruine suiker met een keukenbrander te laten smelten ontstaat een heerlijke karamelachtig dun knapperig laagje.
Maar buiten de bekende Creme brûlée, is het natuurlijk ook mogelijk om allerlei andere lekkernijen te voorzien van z’n heerlijk knapperig laagje, zoals harde fruitsoorten. Appels, peren, maar ook nectarine en banaan. En eigenlijk bijna alle kaassoorten
In dit geval hebben we een plakje brie gekarameliseerd. “Brie brûlée”
Ingrediënten
brie, bruine suiker, sla melange, noten, vijgenbrood, vijgencompote
Bereiding
Snij van de brie dunne plakjes van een halve centimeter, en dop 1 kant in de bruine suiker. Leg deze vervolgens met de suiker naar boven op een (brandveilig) keukenplaatje. Ga er voorzichtig met de hete vlam van de brander in een vloeiende beweging overheen totdat de suiker karamelliseert. Let op dat deze niet verbrand. Opgediend op een bedje van een sla melange, noten, stukje vijgenbrood en afgetopt met een vijgencompote.
Alle gerechten van MHG hebben onze gasten kunnen proeven tijdens één van onze workshops.